Buang Anak, Buang Ibu Bapa

Bismillahirrahmanirrahim..
Assalamualaikum wahai pembaca sekali. Kadang-kadan kita online google, tengok berita semasa banyak kes buang anak, hah, dah jadi kes/isu number 1 di Malaysia. Popular sangat buang anak. Bagaikan dah jadi 'badi' dalam Malaysia. Itu kisah ibu bapa buang anak. Lain pulak anak dah besar bekerjaya, buang mak bapak. Ye ker? Haaa buang kat mana? Kat rumah orang tua-tua lah. Nak kata tak berperikemanusiaan, berilmu tinggi. Nak kata apa lagi? Ilmu dunia cukup, akhirat tak? Nak cakap gitu? 






Okay, sekarang aku nak bagitau, sayangilah ibu bapa anda sampai mereka ke tua, jaga mereka jika mereka tidak berdaya lagi. Ya, hidup kita berkitaran, dari kita kecil mereka yang menjaga kita, mendidik kita, memberi apa jua kelengkapan kita. Dan hingga mereka tua, kitalah sebagai anak pula bertanggungjawab terhadap ibu bapa kita. Melayan mereka penuh kasih dan sayang. Jangan sakiti mereka, jangan buat mereka tersinggung. Jangan abaikan mereka jika kerjaya kita.






3 geng blogger komen:

  1. sayangi ibu bapa spertimana mereka mnyayangi kita dari kecil hingga skang.. :)

    ReplyDelete

 

Flickr Photostream

Twitter Updates

Instagram

Meet The Author